Arcan Radio was in Belgisch en Nederlands Limburg een legendarisch station, waar velen nog goede herinneringen aan hebben.

 

arcan radio zendmast Waltwilder
Arcan Radio Programmatie

 

 

 

 

 

 

 

 

Uit: Limburgs Dagblad (NL)

Geschiedenis

Arcan Radio, Bilzen, Belgie

Op 17 juli 1980 richtten twee DJ's, Arendo en Canwood, Arcan Radio op. De Vereniging Zonder Winstbejag (VZW) had Ludo Wijnen (Luud Terwijns), Jean-Marie Machiels (Jan Bakker) en Hugo Lathouwers als bestuursleden.

Arcan Radio was het station het grootste ontvangstbereik in Belgisch Limburg en kon in de hele provincie probleemloos worden ontvangen. Ook in grote delen van Nederlands Limburg en de provincie Luik werd zonder moeite afgestemd op 101.90 MHz. Incidenteel kwamen er reactie's op de programma's van de Belgische kuststreek of vanuit Friesland. Het station werd draaiend gehouden uit reclameinkomsten van adverteerders uit Belgie en Nederland en had zo'n 5000 betalende leden die twee-maandelijks de Arcan Krant ontvingen.

Arcan werd een familiezender met populaire programma's zoals de avondkost, de Arcan Top 30. Op zondagmiddag had Arcan een toonaangevend actueel sportprogramma.

Medio jaren negentig werd de zender deel van de Contact keten.

2013: ex-Arcan medewerkers waaronder medeoprichter Ludo Wijnen beginnen onder de naam BOO een nieuw radiostation in Bilzen, maar met een andere, lokalere doelgroep. 105.1 MHz

2015: ex-Arcan medewerkers richten Euregio Radio op. Een station dat net als Arcan grensoverschrijdend actief wil zijn in beide Limburgen, maar dan nu met alle mogelijkheden van Internet, the clouden social media.

In Nederland debatteerde de politiek over de wenselijkheid van lokale omroepen. sociaal-culturele representativiteit van de programmaraad van de op te richten omroepen, heerste er in Belgie een gedoogbeleid. Bij gebrek aan een nieuwe wetgeving werden de vrije radio's getolereerd. Wel werd af en toe ingegrepen werd als het station te zeer een commercieel karakter kreeg.

Techniek

De Arcan studio werd oorspronkelijk ondergebracht in een schuurtje bij een woonhuis in Waltwilder bij Bilzen. Via een laag-vermogen zender op 107 MHz werd het signaal naar een zendmast op een heuvel enkele honderden meters verderop gestraald. Rond 1982 werd de studio en de mast verhuisd naar Amelsdorp 64.

Arcan Radio zond van 1982 tot 1986 uit met een effectief uitgestraald vermogen van een kilowatt (ERP) op 101.9 MHz. Acht verticale dipolen in een zendmast van 40 meter hoogte maakten het station van verre herkenbaar en het bereikte grote delen van Limburg.

Later werd de frequentie 106.2 MHz toegewezen en het zendvermogen beperkt.

Locatie Amelsdorp 64, Waltwilder: 5E33 13 / 50N51 21

Studio Arcan Radio mengtafel

Medewerkers

Luud Terwijns F (o.a. Avondkost, nu Boo)
Jan Bakker
Jo van Loo (o.a. Top 30)
Rob Terwaert F (nu Boo)
Paul van Eint F F (o.a. Sport, Zomergids, nu Euregio Radio
Frank van Wijck F (Galgje, USA import, de Maand Top 30, nu Boo en ook te horen op Euregio radio)
Danny van Brabant F (nu op Boo)
Roel Smeets (LP-nacht)
Lambert Thijs, Mareike Cosemans (Sport redactie)
Sander de Heer Wiki F (nu NPO 2)
Erwin Dekkers (nu Q-music)
Roy Prikken (nu media-ondernemer)
Leon Balmaekers F (Leo van der Meer, ook Mi Amigo 192, nu TripTips.nu en Euregio Radio)
Han Jaspers (RTV Parkstad).
Ferry Bak W
Jurgen Verstrepen W

... en vele anderen.

Citaat: Arcan Radio uit Bilzen was ooit een begrip in Limburg. Heren die het later 'ver zouden schoppen', startten er hun carrière.

Zowel in België als in Nederland. Zo zetten Erwin Deckers (Q-music) en Sander de Heer (Radio 2, Top 2000, Nederland) er hun eerste stappen.

 

 

Presentator Paul van Eint overlegt met Lambert Thijs sportredacteur Amelsdorp 64

Web links

Arcan op Facebook
Arcan in het vakblad Soundcheck:: PDF
Arcan Radio terug in de lucht? een oproep in Radiovisie

Paul van Eint presenteert Zomergids op Arcan Radio


Paul van Eint in Zomergids, 1983

Citaat uit artikel in Soundcheck, Tijdschrift voor profesioneel en seni-professioneel geluid, Jaargang 3, No.6, december 1985

Deze zender vervult .. een pioniersrol in dit gebied. Arcan Radio gaat zeer professioneel te werk. Ook wat betreft behuizing loopt Arcan voorop. De studio's, gesitueerd in een oude boerderij, ogen zakelijk.

Arcan beschikt over een krachtige zender die tot ver in Nederlands Limburg reikt. Dat leverde al een conflict op met de Regionale Omroep Zuid. De omzet van Arcan schat Wijnen op zo'n 500.000 frank (zo'n 28.000) per maand. Arcan richt zijn programma's niet op een bepaalde groep luisteraars, maar probeert zoveel mogelijk mensen te bereiken. Dat laatste is weer aantrekkelijk voor de adverteerders en dat is belangrijk. Zij brengen immers het geld binnen waar de zenders op draaien. In de meestegevallen gaat het dan om middenstanders uit de regio. Maar ook grotere bedrijven adverteren via de vrije zenders. Dat gebeurt vaak via een centraal reclameburo.

p. 12, 13 en 15.

Sousoundcheck Arcan

Programma Fragmenten Arcan Radio 1982-1984

5 Jaar Arcan Radio

Arcan 106.2 Sticker
 

Collage van fragmenten en jingles

In mei 2014, besteedde Frank van Wijck op Boo (Bilzen) aandacht aan Arcan Radio.

montage 1 MP3
montage 2 MP3

 

Avondcost

Een programma met deze naam is weer dagelijks te horen op Boo

Luut ter Wijns
Jo van Loo (MP3)
Jingles: Paul van Eint

 

Sport: Paul van Eint presenteerde een sportprogramma met veel muziek. Het paste in de stijl van een muziekstation en was uniek in de informatievoorziening die losjes in het programma werd verweven.

Paul van Eint- Download programma fragmenten 22 Mbytes HTTP: MP3, MP3, MP3, MP3, MP3,
10 juni 1984: MP3
19 juni 1983: MP3
Live vanaf beurs Alden Biesen: MP3
Begin programma mei 1983 | 290 kB, 24 kbit/s, MP3

 

 

Zomergids:
Ochtendprogramma dagelijks uitgezonden in de zomer van 1983 met regionale touristische informatie.

Download: MP3 MP3

Arcan Jingles
© 1982 PvE JPL
Het bekende tijdsein "het bonkend hart van muzikaal Limburg" jarenlang elk uur te horen op 101.9 MHz MP3. Montage van synthesizer pips van Jean-Jacques Perrey en Sailor's hitsingle "Down by the Dock" met de stem van Paul van Eint.

Contact: paulvaneint at gmail dot com ; facebook

We lezen uw herinneringen aan Arcan Radio graag in het Gastenboek. Heb je nog oude opnames van Arcan Radio? Laat het ons weten!

Guestbook

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

eXTReMe Tracker