Martin Linnartz, Beeldend Kunstenaar

 

Bonnefanten magazine 2002, p. 60

Kunst als tegenprestatie

Boeiende Collectie regionale kunst in ENCI-kantoor

Na de renovatie van het Maastrichtse kantoor in 1995 begon mergelwinner en cementproducent ENCI kunstenaars uit de regio uit te nodigen om te exposeren. Van elke exposant worden een of meerdere werken aangekocht. Zo ontstond een gevarieerde collectie Zuid-Limburgse kunst, die het jaren o60-ideaal van 'kunst voor het volk' verwezenlijkt.

Martin Linnartz, Klinkeroven, 1965.

 

Bedrijven die zich met kunst inlaten is hot. Zoals bedrijven tegenwoordig alles naar zich toe trekken wat hun imago en emotie kan versterken. Voor veel ondernemers vormen de kunstwerken ook nog eens een aardige belegging. ENCI had van meet af aan bescheidener intenties. Niet alleen krijgen bekende én onbekende kunstenaars, zowel profs als amateurs gelegenheid tot exposeren. De werving beperkt zich bovendien tot het eigen wingebied.Volgens Martin Poesen, hoofd corporate communicatie, speelt imagovorming daarbij nauwelijks een rol."We werken uitsluitend business- to-business. Ik geloof niet dat we er één zak cement méér door verkopen."

 

Goodwill

Het motief voor de kunstaankopen is verwoord in het motto van ENCI: méér dan cement alleen. "Daarmee bedoelen we dat we maatschappelijk verantwoord willen ondernemen," zegt Poesen. "Als productiebedrijf bezorgen we onze omgeving overlast: stof, lawaai, afgraving van natuurgebied (dat we overigens minsten even mooi weer herstellen), wegtransport. Om dat goed te maken voeren we een goodwifi- beleid. We maken geen reclame, maar sponsoren. Onze kunstaankopen zijn daar een voorbeeld van. Überhaupt ligt het zwaartepunt van de sponsoring op cultureel gebied." Mag het commerciële effect nihil zijn, voor de Zuid- Limburgse kunstenaars is de ENCI uitgegroeid tot een belangrijk mecenaat. Elk jaar exposeren drie tot vijf kunstenaars in het zes verdiepingen tellende gebouw. De agenda voor de komende twee jaar is nu al vol. In plaats van vernissages is er één jaarlijkse bijeenkomst voor alle deelnemers. Naast de eigen exposities wordt ook werk ingeleend van galeries.

Charles Eyck, de coulisse 1951

Collectie

Wat de exposities en aankopen nog bijzonderder maakt, is dat ze plaatsvinden in een productiebedrijf. Het hoofdkantoor van ENCI ligt in Den Bosch. De collectie van inmiddels zo'n honderd werken is uitgevloeid door het hele bedrijf, tot in de fabriekshallen. Het personeel heeft een krachtige stem in het aankoopbeleid. In elke kamer hangen schilderijen of staan sculpturen die de bewoners zelf mooi vinden en die omgekeerd iets zeggen over de bewoners. Over de artistieke waarde van de collectie is Poesen bescheiden." Zij is niet te vergelijken met het die van het ABP. Dat neemt niet weg dat er bekende namen en in mijn ogen echt goede werken tussen zitten. Ik hoop er voor ik met pensioen ga een boekje aan te wijden."

Peter Cox, 1995

 

Aanvullende info: M. Poesen 043 - 3297200 of H. Lambrichs 043 - 3297342

 

 

 

 

 

Martin Linnartz ENCI documentatie

Hoofdpagina ENCI documentatieschilderingen

 

HOME | OEUVRE | LEVENSLOOP | A-Z | Monumentaal Werk |

 

 

© Martin Linnartz, 2000. De teksten op deze pagina zijn een bewerking en samenvatting van een beschrijving van het process van de cementproductie door de ENCI op de website http://www.enci.nl © ENCI. De hierboven weergegeven teksten bedoeld als een sfeerimpressie van de imposante technische installatie en dienen slechts ter ondersteuning van de interpretatie van de kunstwerken. Er is niet noodzakelijkerwijze een direct verband tussen de tekst en de plaatsing van de beelden. Voor technische details verwijzen wij naar de oorsponkelijke bron.