Martin Linnartz (1929-2012)

Expositie 2024

Op 11 november 1974 ging aan het Lindeplein in Brunssum "de Galerij" in vlammen op. Bij de brand ging ook de hele tentoonstelling van tekeningen van de Brunssumse kunstenaar Martin Linnartz in vlammen op. Over zijn werk en zijn virtuose tekenstijl kreeg in hij lovende recensies: Professor Ko Sarneel zei op de ROZ en de landelijke KRO radio: Linnartz heeft momenteel waarschijnlijk in heel het land zijn weerga niet, hij kan tekenen als de grote tekenaars uit de kunsthistorie van Japan. Het verlies van het werk werd in De Limburger breed uitgemeten en beschreven als een groot verlies. Na de brand werd in Brunssum het cultureel centrum de Brikke-oave gebouwd op de plek waar de Gallerij stond.

Nu 50 jaar later is er weer een tentoonstelling van werk van hem. De brand van 50 jaar geleden, maar ook hoe Martin Linnartz daarna de draad weer oppakte is voor de familie aanleiding om een expositie te organiseren in de Fatimakerk in Brunssum. Daarbij kijken we graag terug naar Martin's vroege werk, zoals de insecten in Oost-Indische inkt en andere hoogtepunten uit de tijd van de Galerij, maar hoe hij zich daarna verder ontwikkelde als beeldend kunstenaar, werken uit de serie van Kafka's "Die Verwandlung", de koeien, het insecten zoemend in een bloemenwei.

Martin Linnartz overleed in 2012, maar 50 jaar na de brand was er weer een tentoonstelling van zijn werk in Brunssum. Op de dag van St. Maarten ‘74 is veel van zijn mooiste werk vernietigd. Maar over hoe hij daarna de draad weer oppakte is een mooie expositie georganiseerd in de Fatimakerk in Brunssum. Die tentoonstelling keek terug naar Martin’s vroege werk, zoals de insecten in Oost-Indische inkt, de andere hoogtepunten uit de tijd van de Galerij, maar ook hoe hij zich daarna verder ontwikkelde als beeldend kunstenaar, werken uit de serie van Kafka’s “Die Verwandlung” die in Duitse schoolboeken worden gebruikt, de koeien, of de insecten zoemend in een bloemenwei.

De tentoonstelling in de Fatimakerk in Brunssum werd geopend door Martin's zoon Jean-Paul Linnartz met speciale gasten Jacques Giesbertz, Rumpenoloog Peter Gommans (Foto's Brunssum) en Mart Clemens, petekind van Martin Linnartz. Daarbij mocht ook een terugblik op de rol van Ilse Frankenthal niet ontbreken. In de tweede wereldoorlog had ze haar man en haar zonen verloren in de vernietingskampen van de Nazi’s. In Brunssum bouwde ze een tweede leven op. Met een tekst van Marcel Put uit zijn onlangs verschenen boek Parkstad Prima Donna’s, keken we terug op hoe zij de drijvende kracht werd achter de Galerij. De speelse verbeelding van insecten werd ook verhaald in het kinderverhaal Ribbeltje, uitgevoerd door Peggy Alofs (Goud Verteltheater) gebaseerd op een tekst van Tiny Schoonbrood-Linnartz.

 

Curriculum Vitae

Martin Linnartz werd op 27 mei 1929 geboren in Brunssum. Bij zijn afstuderen aan de Jan van Eyck Akademie in 1961 ontving hij de prijs van de stad Maastricht en de Henriette Hustinxprijs. Naast zijn kunstenaarschap doceerde hij aan middelbare scholen en HBO opleidingen. ...

Hij overleed in 2012 te Maastricht.

Recensies

In de loop der jaren besteedden vele kunstcritici aandacht aan Martin Linnartz. Lees de recensies door P. W. Frederiks (met name "De Koe van Linnartz"), P. Haimon, K. Sarneel en W. Kusters.

Het oeuvre

Het meest bekend is Martin Linnartz om zijn koeien, zijn landschappen, en zijn insecten.

Hij voerde zijn kunstwerken uit in Limburg en daar buiten: Glas in lood, potloodtekeningen, etsen, schilderijen, steendrukken, monumentaal werk, kiezelmozaieken, houtintarsia, ...

A-Z

Een overzicht van alle pagina's

 

overzichtrecensiesDe koe van LinnartzKafka

 

Martin Linnartz, Beeldend Kunstenaar

 

snoepneus

Wat Martin Linnartz doet, lijkt iets uit de tijd dat de miniaturisten hun flonkerende schilderijtjes op perkamentbladen aanbrachten. Hij tekent met een calligraferende zwier en zekerheid in zijn lijnvoering de boodschap uit die het nietige en bijna verborgene in de natuurhebben te melden en hij doet het ook met de toegewijde aandacht van de gelovige die werkend mediteert en bidt. Zijn werk is registratie, uitbeelding en hulde. Hij komt op voor een veronachtzaamde samenleving, voor de vernederden en vertrapten en vaak ter dood veroordeelden door het optreden van de mens met zijn trotse uitvindingen. Martin Linnartz tekent de insecten met hun eigen maniertjes van met elkaar omgaan, de stille gebaren van de planten, het zilveren slijmspoor van de slak, de knotsvormige antenne van de dagvlinder, de olijke kopjes van de leeuwebek, en ook, als hij lang in een wei heeft neergezeten en hij hun bulken heeft verstaan, de ondergewaardeerde koeien met hun clownspakjes van zwart of rood bont."

Uit: Limburgse Schilders, Paul Haimon. Uitgeverij Inter-Limburg Heerlen/Genk 1979 p. 68.

 

 

Nieuws

kafkaDuizenden Duitse gymnasiasten maken kennis met de tekeningen van Martin Linnartz:

 

Een vooraanstaande Duitse uitgever van middelbare schoolboeken heeft een tekening van Martin opgenomen als illustratie bij een tekst uit Kafka's "Die Verwandtlung". Het gaat om een brugklasboek dat voor het vak Duitse Taal en Letterkunde wordt gebruikt.

Die Basis, Basis - Eingangsjahr u. Grundlagenwissen
Eingangsjahr und Grundlagenwissen Deutsch für das berufliche Gymnasium. Schülerbuch. Verlag: Winklers
ISBN: 978-3-8045-5248-7
Erscheinungsjahr: 2011
Kurztitel: Basis - Eingangsjahr u.Grundlagenwissen


Meer Kafka

Het boek "Metamorphosen" van Kafka / Linnartz, heeft in de Limburgse traditie van gelimiteerde, bibliofiele uitgaven een ongewone plaats. Het is niet ontstaan vanuit een auteur, een vormgever of een drukker, maar uit een initiatief van een tekenaar/illustrator. Het werk is al in 1916 geschreven en drukker en vormgever hebben nauwelijks een staat van dienst wat de bibliofiele editie betreft. De betekenis van de heruitgave van dit bijna tachtig jaar oude werk ligt dan ook geheel in de illustraties, of beter gezegd 'die bildnerische Betrachtungen' zoals Linnartz ze noemt. Dit boek bevat ook de tekening die in het Duitse school boek "Die Basis" is opgenomen.


Oorspronkelijke uitgever: Porte Folio, Geleen, 1992. Taal: Duits. Oplage: 300. 60 Pagina's met 36 reproducties van originele potloodtekeningen van Martin Linnartz. Priis: 35.00 incl verzendkosten.

 

 


Deze novelle van Franz Kafka over eenzaamheid, liefde en onmacht, inspireerde kunstenaar Martin Linnartz tot het maken van intrigerende potloodtekeningen die het Natuurhistorisch Museum in Rotterdam exposeerde.

 

 

 

 

 

 

 

 

© 2006. No part of this presentation may be distributed, reproduced or copied in any information storage and retrieval system, or distributed in print without permission in writing from Jean-Paul Linnartz. All copyrights reserved, but feel free to contact us, usually we appreciate republication. web site maintained by Jean-Paul Linnartz

 

© Werken door Martin Linnartz zijn auteursrechtelijk beschermd. Neem a.u.b. even contact op met Jean-Paul Linnartz, via email linnartz at kpnmail dot nl als u zijn werk wilt gebruiken in uw publicaties.